R. Procházka chce s únikmi na DPH bojovať špeciálnym daňovým úradom

10.10.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) – Jedným z opatrení na boj proti daňovým únikom pri dani z pridanej hodnoty (DPH) by mohlo byť podľa nezaradeného poslanca Národnej rady (NR) SR Radoslava Procházku vytvorenie špeciálneho daňového úradu. Ten by rozhodoval o nadmerných odpočtoch DPH nad určitú hodnotu, ktoré sa priznávajú firmám.

"To znamená, že miestne daňové úrady nebudú mať už možnosť nad určitú hodnotu rozhodovať o tom, či priznajú odpočet DPH," opísal Procházka na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Konkrétnu hodnotu, od ktorej by o odpočtoch rozhodoval špeciálny daňový úrad, zatiaľ nespresnil. Zároveň by však chcel zaviesť do praxe zverejňovanie nadmerných odpočtov DPH nad istú úroveň. "Lebo je to z našich peňazí," upozornil poslanec.

Podniky majú možnosť požiadať štát o odpočet DPH v prípade, že počas roka na dani zaplatili viac ako zinkasovali. Niekedy však firmy robia daňové podvody práve v tejto oblasti, a to tak, že cez fiktívne obchody pýtajú od štátu vrátenie daní, ktoré reálne nezaplatili.

Procházka je v súčasnosti kandidátom na prezidenta a dnes predstavil v Bratislave návrh tieňového rozpočtu, ktorý vypracovala jeho platforma Alfa. Podľa poslanca by mal smerovať k vyrovnanému rozpočtu, pretože hospodárenie bez dlhov považuje za základný predpoklad medzigeneračnej solidarity a spravodlivosti. "Základným motívom tieňového rozpočtu je orientácia na budúcnosť," avizoval.

V porovnaní s vládnym návrhom rozpočtu je tento podľa neho štíhlejší, priateľský k rodine, dôveruje lokálnym riešeniam a zameriava sa na podporu domáceho priemyslu. Financie na svoje opatrenia chce nájsť napríklad v reorganizácii niektorých rozpočtových kapitol, či v zamedzení daňových únikov. Tomu môže podľa poslanca pomôcť práve zriadenie špeciálneho daňového úradu. Konkrétne "čísla" tieňového rozpočtu chce Procházka zverejniť až po tom, ako bude známy vládny návrh rozpočtu na rok 2014 a dostane sa na rokovanie parlamentu.
 

Vyberte región